Aladdin en De Wolf 
15→18.12
→ Jan Latham-Koenig dirigent
→  solist
→  i.s.m.
Programma
Carl Nielsen Selectie uit Aladdin suite
Tan Dun The Wolf. Contrabasconcerto
Pyotr Ilyich Tchaikovsky Selectie uit Notenkraker Suite

Chef-dirigent Jan Latham-Koenig en schrijfster Lize Spit beteugelen vlagen van heimwee naar de kindertijd met een duik in het symfonische sprookjesrepertoire. Nielsens Aladdin Suite voert u op een vliegend tapijt langs feestelijke marsen, Oosterse dansen en feeërieke Hindutempels.


Tan Duns contrabasconcerto The Wolf brengt ons naar het verre Mongolië. Het originele verhaal van Jiang Rong vertelt hoe student Chen Zhen en zijn klasgenoten het ‘echte’ leven ontdekken in het spoor van de autochtone steppebewoners. In die authentieke Mongoolse cultuur is de wolf een heilig dier: hij is de krachtige, buitenaardse behoeder van goed en kwaad. Met de imminente teloorgang van de cultuur dreigt echter ook de wolf uit te sterven. Dominic Seldis vertolkt een absolute hoofdrol in deze fabel die een gevecht schetst tussen groene steppe en genadeloos oprukkende industrialisering.


Tchaikovsky verkoos een warm kerstverhaal boven een filosofische zedenles. Hij vereeuwigde in zijn Notenkraker het sprookje van de houten soldatenpop die tot leven komt. Schitterende melodieën, zwierige walsen en tot de verbeelding sprekende harmonieën doen elk kerstlichtje verbleken.