15—18
dec 2016
Aladdin en De Wolf.
Carl Nielsen. Selectie uit Aladdin suite
Tan Dun. The Wolf. Contrabasconcerto
Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Selectie uit Notenkraker Suite
tickets & abonnementen
concertdata Aladdin en De Wolf.
do
15
dec
20:00
Concertgebouw.
't Zand 34, 8000 Brugge.
zo
18
dec
15:00
deSingel.
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.
concertinfo.

Warning: getimagesize(/home/symfok05/public_html/userfiles/2017-2018/JLK (c) Simon_van_Boxtel.png) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/symfok05/public_html/frontfunc/functions.php on line 120
Jan Latham-Koenig.
dirigent.
biografie
video

Met zijn Franse, Deense en Poolse roots, is Jan Latham-Koenig een Europeaan in hart en nieren. Hij studeerde aan de Royal College of Music in Londen waarna hij de prestigieuze Gulbenkian Fellowship in de wacht sleepte. Zijn debuut als dirigent van de opera Macbeth in de Wiener Staatsoper in 1988 was een buitengewoon succes en bezorgde hem op korte tijd internationale naam en faam.

Sindsdien stond hij aan het roer van ’s werelds grootste opera- en symfonische gezelschappen met werken zoals Aïda, Macbeth, La Bohème, Peter Grimes, Tristan, Pelléas et Mélisande, Die Tote Stadt, Carmen, Turandot en Elektra en het ballet The Prince of the Pagodas.

 

Jan Latham-Koenig nam reeds diverse engagementen op als artistiek directeur van ensembles en organisaties zoals het Orquestra Nacional do Porto, de Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, Teatro Massimo di Palermo, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en de Opéra National du Rhin. Daarnaast was hij de stichter van de Young Janácek Philharmonic op en was hij er artistiek directeur.

Sinds augustus 2011 is hij artistiek directeur van de Novaya Opera Moskou en sinds 2012 ook van het Orquesta Filarmónica de la UNAM in Mexico City. Vanaf het seizoen 2013-2014 is hij tevens chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen in Brugge (België).

 

Jan Latham-Koenig verzorgde diverse gastoptredens met onder meer New Japan Philharmonic, Tokyo Metropolitan Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Dresdner Philharmonie Orchester, … Daarnaast werd hij uitgenodigd om diverse gezelschappen te dirigeren in de Wiener Staatsoper, het Royal Opera House Covent Garden, de National Opera Prague, de Götenburg Opera, de Tokyo National Opera en nog vele andere.

sluiten
Symfonieorkest Vlaanderen . Taras Bulba
Taras Bulba . Leos Janacek
sluiten
Dominic Seldis.
solist.
biografie
sluiten
Lize Spit.
i.s.m..
biografie

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie. Het smelt, haar debuutroman, verscheen in januari 2016 en werd lovend ontvangen. Het boek wordt inmiddels vertaald in meer dan acht talen. De filmrechten voor Het smelt zijn verkocht aan Menuet. Veerle Baetens zal de film regisseren. Lize Spit doceert aan LUCA School of Arts en schrijft wekelijks een column in De Morgen.

sluiten
Programma info.

Chef-dirigent Jan Latham-Koenig en schrijfster Lize Spit beteugelen vlagen van heimwee naar de kindertijd met een duik in het symfonische sprookjesrepertoire. Nielsens Aladdin Suite voert u op een vliegend tapijt langs feestelijke marsen, Oosterse dansen en feeërieke Hindutempels.


Tan Duns contrabasconcerto The Wolf brengt ons naar het verre Mongolië. Het originele verhaal van Jiang Rong vertelt hoe student Chen Zhen en zijn klasgenoten het ‘echte’ leven ontdekken in het spoor van de autochtone steppebewoners. In die authentieke Mongoolse cultuur is de wolf een heilig dier: hij is de krachtige, buitenaardse behoeder van goed en kwaad. Met de imminente teloorgang van de cultuur dreigt echter ook de wolf uit te sterven. Dominic Seldis vertolkt een absolute hoofdrol in deze fabel die een gevecht schetst tussen groene steppe en genadeloos oprukkende industrialisering.


Tchaikovsky verkoos een warm kerstverhaal boven een filosofische zedenles. Hij vereeuwigde in zijn Notenkraker het sprookje van de houten soldatenpop die tot leven komt. Schitterende melodieën, zwierige walsen en tot de verbeelding sprekende harmonieën doen elk kerstlichtje verbleken.