Het Symfonieorkest Vlaanderen.

 

Al meer dan vijftig jaar is het Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde binnen het Vlaamse orkestlandschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde (gast)dirigenten brengt het Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaags werk als stijlvolle vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme. Het orkest vervult hierbij een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten.

 

Aan de hand van concertreeksen in eigen beheer in alle grote concerthuizen in Vlaanderen en Brussel, slaagt het orkest er in een ruim en trouw publiek te bereiken. Daarnaast wordt het orkest vaak uitgenodigd op internationale podia in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

 

De Britse dirigent Jan Latham-Koenig volgt vanaf het seizoen 2013-2014 als chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen de Japanse Seikyo Kim op.

Latham-Koenig wordt gezien als één van de beste dirigenten van het Verenigd Koninkrijk en heeft reeds een ruime ervaring opgebouwd in operaproducties en symfonische concerten. Hij is artistiek directeur van de Novaya Opera Moskou en van het Orquesta Filarmónica de la UNAM in Mexico City.

 

Met Jan Latham-Koenig als chef-dirigent wil het Symfonieorkest Vlaanderen het symfonische repertoire vanaf het classicisme tot heden toegankelijk maken voor een breed en gediversifieerd publiek. Elk concert wordt dankzij een uitgebalanceerde én gedurfde programmering een unieke beleving. Daarnaast levert het Symfonieorkest Vlaanderen een belangrijke bijdrage tot cultuureducatie en jongerenwerking in Vlaanderen aan de hand van een mobiele tentoonstelling over de instrumenten van het orkest.

 

In 1960 zag het Symfonieorkest Vlaanderen het levenslicht onder impuls van ir. Dirk Varendonck die ook de eerste dirigent van het orkest was. Vanaf 1986 werd het ‘Nieuw Vlaams Orkest’ gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon.

In 1995 werd het orkest omgedoopt tot ‘Het Symfonieorkest van Vlaanderen’ en grondig hervormd onder leiding van intendant Dirk Coutigny waarna achtereenvolgens David Angus, Etienne Siebens en Seikyo Kim de functie van chef-dirigent bekleedden.