Kristien Roels

viool

Kristien Roels kreeg haar muzikale vorming aan de Academie van haar geboortestad Sint-Niklaas. Als leerlinge in de vioolklas van André Delcourte werd zij laureate viool en kamermuziek in de Nationale Muziekwedstrijd "Pro Civitate".

 

Zij studeerde verder aan het Lemmensinstituut en de conservatoria van Antwerpen en Gent. Daar behaalde ze eerste prijzen viool, kamermuziek, harmonie en het hoger diploma kamermuziek. Aan het Maastrichts Conservatorium behaalde zij het diploma "Uitvoerend Musicus" bij Robert Szreder. Ze vervolmaakte zich door masterclasses te volgen bij o.m. Herman Krebbers, Théo Olof, Mikhail Bezverkhny en Marina Jashwili. In 1997 werd zij laureate van de Internationale Karol Szymanowski Wedstrijd in Polen.

 

Zij concerteert regelmatig in België, Nederland en Duitsland, en verzorgde ook recitals en kamermuziekconcerten in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje, Polen, Rusland en Tsjechië. Ze geeft ook masterclasses kamermuziek op het repertoire voor viool en piano in het kader van de Heinrich Neuhaus Masterclass voor piano in Kleve, Duitsland.

 

Kristien Roels is ook lid van het Goeyvaerts Strijktrio, dat zich specialiseert in het 20ste- en 21ste-eeuwse repertoire. Dit trio won in 2003 de prestigieuze "Fuga Trofee" van Sabam voor hun inzet voor de Belgische hedendaagse muziek. Het ensemble bracht in 2006 hun eerste CD uit met Belgische strijktrio's. Al snel volgden nog “String Trio's” met werken van Schönberg, Webern en Schnittke en “String Trio`s from the East” met Gubaidulina, Paiberdin, Kantscheli en Knaifel, albums die door de internationale vakpers lovend werden onthaald. In het voorjaar van 2014 kwam hun cd uit met o.a. het Stabat Mater van Arvo Pärt. Dit album werd recent bekroond met de Edison Award voor Kamermuziek. Radio Klara gaf hen voor deze uitvoering de titel “musicus/ensemble van het jaar “ en bij Gramophone stonden zij in de lijst van 10 beste Arvo Pärt opnames aller tijden. Onlangs verscheen de nieuwste CD van het Goeyvaerts Trio “Whispers of Titans”, met werk van Henryk Górecki en Nicolai Korndorf.

Concerten met Kristien Roels.
do 08.02, 20:00
Concertgebouw, Brugge
Tickets
za 10.02, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent
Ticket info
zo 11.02, 15:00
deSingel, Antwerpen
Tickets