Martin Valcke

Martin Valcke is geboren in 1963 te Poperinge. Zijn allereerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader. Daarna volgde hij notenleer, cello en kamermuziek aan de Stedelijke Muziekacademie van Ieper en aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. Voor zijn hogere muziekstudies trok hij naar het Lemmensinstituut te Leuven waar hij het diploma Laureaat cello en Eerste Prijzen voor notenleer, harmonie, cello, praktische harmonie, contrapunt en fuga behaalde. Hij studeerde compositie bij Luc Van Hove en ontving in 1996 het diploma van Meester in de Muziek, specialisatie compositie met grote onderscheiding. Momenteel doceert hij aan het Lemmensinstituut klavierimprovisatie in de afdeling muziektherapie en zorgt hij ook voor de muzikale begeleiding en ondersteuning van de studenten in de woordafdeling.


Als cellist en pianist trok hij enkele jaren rond met het theatergezelschap De Frivole Framboos. Nu maakt hij als pianist deel uit van het salonensemble Elixir d'Anvers en als cellist van het barokensemble Aramos. Verder is hij ook actief als arrangeur en als componist.


Als arrangeur is hij zowel werkzaam op het gebied van de klassieke muziek, als in jazz en popmuziek. Hij schreef onder meer arrangementen voor Il Novecento, Prima La Musica en het Walter Boeykens Ensemble. Als componist schreef hij onder meer in opdracht van Radio Klara en Drielink, het Rubio Strijkkwartet, Vier op 'n Rij en de Beethovenacademie. Enkele van zijn composities werden ook bekroond. Met zijn compositie Opus 1 voor 12 solostrijkers (1990) won hij de eerste en de tweede prijs van de compositiewedstrijd Wendungen 1990 en met zijn Strijkkwartet (1995) werd hij verkozen tot laureaat van de Prijs voor Hedendaagse Muziek 1999 uitgereikt door de Conseil des Arts et des Lettres du Québec in Canada.