Sibelius Violin Concerto

Kristiina Poska & Alina Pogostkina
Thu 9 Nov - Sun 19 Nov
9 Nov
-
19 Nov

Nuyts Different from habit 

Sibelius Concerto voor viool, op. 47   

Nielsen Symfonie nr. 4, op. 29 ~ De Onuitroeibare’ 

Alina Pogostkina en Sibelius’ Vioolconcerto: een verbond waar geen spoortje sleet op komt. In 2005 won de violiste er de bekende Sibelius-competitie mee en sindsdien lijkt ze de intensiteit ervan bij elk nieuw optreden verder uit te diepen. Glashelder, delicaat én overrompelend. 

Chef-dirigent Kristiina Poska volgt in dit programma het spoor van het betoverende noorderlicht verder doorheen Scandinavië, van Finland naar Denemarken. De Deen Carl Nielsen schreef zijn Vierde Symfonie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenover het oorlogsgeweld plaatste Nielsen ongebreideld vitalisme. “Muziek is  leven,” aldus Nielsen. Zelfs als alles verwoest was, dan nog zou muziek volgens hem de universele wil tot leven  doen weerklinken. De Vierde Symfonie straalt dan ook van energie met als apotheose een wild opbod van paukenslagen in het vierde deel. 'De Onuitroeibare’: nooit was de titel van een symfonie passender. 

De Belgische componist Frank Nuyts ging in Different from habit dan weer op zoek naar de grenzen van zijn ingewortelde – onuitroeibare? – gewoontes. Een opwindende confrontatie. 

een opwindende confrontatie

Programme

Duur concert → 2u 10min
inclusief 20min pauze

Frank Nuyts (°1957)

Different from habit 

Jean Sibelius (1865-1957)

Concerto voor viool, op. 47

Carl Nielsen (1865-1931)

Symfonie nr. 4, op. 29 ~ De Onuitroeibare’ 


Dit klassieke concert gaat door op 9 november 2023 in Concertgebouw Brugge, 17 november 2023 in Muziekcentrum De Bijloke Gent, 18 november 2023 in Kulturzentrum Triangel St. Vith in kader van het OstbelgienFestival en 19 november 2023 in DE SINGEL Antwerpen.


 

Credits

Kristiina Poska

conductor

Symfonieorkest Vlaanderen

orchestra

Alina Pogostkina