Muziekcentrum De Bijloke verbouwt. Ontdek hier de plannen voor onze Concertzaal!

De Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke is toe aan een grondige renovatie. Het huidige interieur uit de jaren '90 is grondig versleten door het intensieve gebruik. Bovendien liggen de kwaliteitsverwachtingen van het publiek anno 2018 hoger. Intussen zijn de definitieve plannen bekend: tegen eind 2019 wordt het een topzaal op het vlak van akoestiek en beleving. Rondom de concertzaal wordt ook de circulatie in het gebouw herbekeken.
 

De voorbije maanden werd koortsachtig gewerkt door een internationaal team van toparchitecten en -ingenieurs. Hun gedetailleerde plannen vindt u - voorzien van tekst en uitleg - terug op debijlokeverbouwt.info. Op deze website zal men ook een werfverslag bijhouden zodra de werken zijn gestart.
 

Optimale akoestiek en ideale zichtlijnen

De specifieke kwaliteiten van de historische zaal vormen het uitgangspunt van dit ontwerp, dat het Muziekcentrum De Bijloke zijn positie als instituut van internationale allure, waar voorstellingen en artiesten van het hoogste niveau uit een breed spectrum aan muzikale genres worden ontvangen, nog verder moet versterken.


Met het grootste respect voor de historische waarde, worden in het beschermde monument ingrijpende aanpassingen doorgevoerd en nieuwe elementen geïntegreerd, met als enig doel de actuele standaarden inzake akoestiek, toegankelijkheid, publiekscomfort en technische infrastructuur te bereiken. 


Zo wordt de concertzaal met anderhalve meter uitgediept en wordt er een volledige nieuwe constructie in aangebracht, opgevat als een zorgvuldig geconstrueerd, akoestisch, houten instrument dat de bestaande ruimte stemt. Deze nieuwe invoeging heeft een uitgesproken architecturaal karakter en vormt een sterk element in dialoog met de architectuur van de bestaande zaal. Het podium wordt dichter bij het publiek geplaatst en omvat door een koor- of publiekstribune. Een houten lambrisering, ingenieuze reflectoren boven het podium en het bijkomende volume resulteren in een optimale akoestiek. De uitgediepte zaal en de parabolische helling zorgen niet alleen voor ideale zichtlijnen, maar ook voor de perfecte toegankelijkheid. Ook buiten de zaal worden ingrepen doorgevoerd ter verbetering van de huidige publieksstroom, die tegelijkertijd mogelijkheden bieden voor toekomstige ontwikkelingen.
 

Aftellen tot 2019 

Ook tijdens de werken blijft het Muziekcentrum concerten organiseren. Het Kraakhuis van het Muziekcentrum blijft in gebruik, voor grotere concerten wijkt men vanaf voorjaar 2019 uit naar verschillende plekken in de stad.

Meer info op www.debijlokeverbouwt.info
Of lees hier het persbericht.


Symfonieorkest Vlaanderen is in residentie in Muziekcentrum De Bijloke.

Cookies

symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.

Meer informatie OK