Symfonieorkest Vlaanderen

Enigma

Kristiina Poska & Liya Petrova
OPENINGSCONCERT
do 13 okt - za 22 okt
13 okt
-
22 okt

Fine | Suite for Strings 
Nielsen | Concerto voor viool, Op. 33
Elgar | Enigma Variaties, Op. 36

Ed-ward El-gar. Wie goed luistert, hoort in het thema van Elgars Enigma Variaties het ritme van Elgars eigen naam. Niet bevestigend, maar vragend. Alsof de componist doorheen de veertien raadselachtige variaties niet alleen een portret schilderde van zijn vrienden, maar tegelijk op zoek ging naar wie hij zelf was.

Kristiina Poska’s artistieke reis met het orkest voert langs de randen van Europa: van Engeland, over de Scandinavische landen, tot in de Baltische Staten. Het Vioolconcerto van de Deen Carl Nielsen is net als de muziek van Elgar een wonderlijke halte op dit traject. Geladen, virtuoos, diep romantisch en dansant. Soliste Liya Petrova maakte van dit concerto haar handelsmerk. Ze won er in 2016 de Nielsen Competitie mee en zette samen met Poska het concerto op plaat. 

Ook Michael Fine’s Suite for Strings sluit aan bij Kristiina’s muzikale wanderlust. Een reisverslag in noten: onrust voor het vertrek, omzwervingen langs noord en zuid, om uiteindelijk weer thuis te komen. Bij onszelf.


Dit klassiek concert gaat door op 13 oktober in Brugge, Concertgebouw; 15 oktober in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; zondag 16 oktober in Antwerpen, DE SINGEL; 22 oktober in Roeselare, CC De Spil.


 

Programma

duur concert 1 u 50 min
inclusief 20 minuten pauze

Michael Fine °1950 | Suite for Strings 
Carl Nielsen 1865-1931 | Concerto voor viool, Op. 33
Edward Elgar 1857-1934 | Enigma Variaties, Op. 36

Interview met Liya Petrova

Liya Petrova en Carl Nielsen, they go way back. Liya Petrova en onze chef-dirigent Kristiina Poska, they also go way back. Breng die twee samen en je krijgt een seizoensopener met een hoop geschiedeni…

Luistergids Enigma Variaties

Weinig werken die zo zijn uitgeplozen als de Enigma Variaties van Edward Elgar. Geen noot of ze werd drie keer omgedraaid. Nu, de componist was niet vies van wat cryptografische spielerei. Zo zit in e…