Symfonieorkest Vlaanderen

Emperor

Kristiina Poska & Pavel Kolesnikov
do 24 nov - vr 9 dec
24 nov
-
9 dec

Gillerot | SOV Composers’ Academy ~ creatie
van Beethoven | Concerto voor piano nr. 5 in Es, Op. 73, ‘Emperor’
Tüür | Phantasma
van Beethoven | Symfonie nr. 2 in D, Op. 36  

“Een kronkelende, gewonde draak die weigert te sterven” noemde een Weense recensent destijds Beethovens Tweede Symfonie. En dat terwijl Beethoven zelf in die tijd blaakte van creatieve energie en fysieke kracht! Waar zijn noten hem zouden leiden besefte hij toen nog niet, maar dat ze een geheel eigen, vernieuwend pad zouden uittekenen voorvoelde hij des te scherper. Zijn Tweede klinkt dan ook als één prikkelende brok levenslust vol duizelingwekkende haarspeldbochten en gedurfde contrasten. Kristiina Poska vervolgt er haar gelauwerde Beethoven-traject mee. 

Het Keizersconcert met Pavel Kolesnikov belooft avontuur. “Een dichter van het klavier” noemde The Guardian hem. Inderdaad: wie Kolesnikov al eerder aan het werk hoorde, weet dat hij uit eeuwenoude noten vaak verrassende en meeslepende verhalen puurt. 

De Estse componist Erkki-Sven Tüür groeide op te midden van zijn vaders platencollectie: Beethoven, Beethoven en nog eens… Beethoven. Phantasma is dan ook zijn geïnspireerde ode aan een jeugd vol klanken. Ook de jonge Noé Gillerot van de SOV Composers’ Academy zoekt de mosterd bij Beethoven voor zijn nieuwe creatie voor orkest. 

Een dichter van het klavier


Dit klassiek concert gaat door op 24 november in Brugge, Concertgebouw; 25 november in Heist-op-den-Berg, CC Zwaneberg; 26 november in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; 27 november in Antwerpen, DE SINGEL; 28 november in Turnhout, CC De Warande; 30 november in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; 2 december in Charleroi, PBA Palais des Beaux-Arts; 4 december in Ieper, Het Perron; 9 december in Parijs, La Seine Musicale.


 

Programma

duur concert → 2 u
inclusief 20 min pauze

Noé Gillerot °2000 | SOV Composers’ Academy ~ creatie
Ludwig van Beethoven 1770-1827 | Concerto voor piano nr. 5 in Es, Op. 73, ‘Emperor’
Erkki-Sven Tüür °1959 | Phantasma 
Ludwig van Beethoven 1770-1827 | Symfonie nr. 2 in D, Op. 36* 

* In Parijs spelen we 
 Ludwig van Beethoven 1770-1827, 
 Symfonie nr. 5 in c, Op. 67