Symfonieorkest Vlaanderen

Chopin 1

Marzena Diakun & Alexei Volodin
do 16 feb - zo 26 feb
16 feb
-
26 feb

Daems | SOV Composers’ Academy ~ Rerun
Chopin | Concerto voor piano nr. 1 in e, Op. 11
Dvořák | Symfonie nr. 8 in G, Op. 88

“Een mijmering in het maanlicht van een mooie lenteavond,’” zo omschreef Chopin het tweede deel van zijn Eerste Pianoconcerto. Noten boordevol dwarrelend sterrenstof: niemand die niet vanzelf begint te dromen bij het horen ervan. De pianotoetsen lijken wel stembanden. Ze zingen. Hoog boven het tempo zwevend, vrij en weelderig als in de beste belcanto-aria’s. Precies die zangerigheid weet pianist Alexei Volodin met zijn gevoelige touché en discrete virtuositeit perfect te treffen. Dirigente Marzena Diakun zorgt voor een pittige persoonlijke resonantie: net als Chopin verliet ze Polen om in Frankrijk carrière te maken. 

Chopins fragiele weemoed vormt dan weer een prachtig contrast met Dvořáks Achtste Symfonie. Dvořák schreef het werk in zijn idyllische buitenverblijf in Vysoká. Een wereld vol bonte wonderen lijkt de noten te omringen: zingende vogels, ruisende bladeren, een milde zomerbries en luchten die rozig kleuren van verwachting. Muziek als een kus aan het leven.

Componist Emile Daems - kandidaat van de SOV Composers’ Academy - assimileert onze lokale folklore binnen een eigentijdse en originele taal en slaat zo een brug naar de rest van het programma. 

Noten boordevol dwarrelend sterrenstof

Programma

duur concert → 1 u 50 min
inclusief 20 min pauze

Emile Daems °1996 | SOV Composers’ Academy ~ Rerun
Frédéric Chopin 1810-1849 | Concerto voor piano nr. 1 in e, Op. 11
Antonín Dvořák 1841-1904 | Symfonie nr. 8 in G, Op. 88*

*in Amsterdam spelen we 
Felix Mendelssohn 1809-1847 | Ouverture ‘De Hebriden’, Op. 26


Dit klassiek concert gaat door op 16 februari in Brugge, Concertgebouw; 17 februari in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; 19 februari in Amsterdam, Concertgebouw; 24 februari in Roeselare, CC De Spil; 26 februari in Antwerpen, DE SINGEL.


 

Uitvoerders

Alexei Volodin

piano

Marzena Diakun

dirigent

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest