Symfonieorkest Vlaanderen

Das Lied von der Erde

Kristiina Poska, Christianne Stotijn & Peter Gijsbertsen
do 16 mrt - zo 26 mrt
16 mrt
-
26 mrt

Mahler | Das Lied von der Erde
Rathé | ~ Creatie

Mahler componeerde Das Lied von der Erde in de nasleep van drie uiterst pijnlijke gebeurtenissen die zijn leven op losse schroeven zetten. Zijn oudste dochter stierf, zijn positie aan de Weense opera werd onhoudbaar én hij bleek te lijden aan een hartkwaal. Oog in oog, stond hij, met het niets. Pas een jaar later, in de zomer van 1908, hervatte hij het componeren. Een bundel met oude Chinese gedichten wees de weg. “Donker is het leven, donker is de dood”: Das Lied von der Erde werd Mahlers meest diepgaande confrontatie met de menselijke sterfelijkheid. In het bloedmooie Der Abschied lijkt het gaandeweg alsof Mahler de strijd met de dood wil staken. ‘Waarheen ik ga? Ik ga, de bergen in.’ Is het Mahler zelf die afscheid van ons neemt, de blauwige verten tegemoet? En wij? Kunnen ook wij berusten?

Solisten Christianne Stotijn en Peter Gijsbertsen geven stem aan Mahlers overpeinzingen. Componist Filip Rathé smeedt de verschillende delen van Mahlers muzikale gedicht aan elkaar met nieuwe orkestmuziek. De golvende verzen van Fernando Pessoa kleuren de klank: een subtiele totaalervaring ontstaat.

Programma

duur concert → 1 u 30 min
programma zonder pauze

Gustav Mahler 1860-1911 | Das Lied von der Erde

‘Das Trinklied vom Jammer der Erde’
‘Der Einsame im Herbst’
‘Von der Jugend’
‘Von der Schönheit
‘Der Trunkene im Frühling’
‘Der Abschied’  

Met afwisselend een creatie van Filip Rathé °1966 


Dit klassiek concert gaat door op 16 maart in Brugge, Concertgebouw; 19 maart in Oostende, Kursaal; 21 maart in Brussel, Paleis voor Schone Kunsten; 25 maart in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; 26 maart in Antwerpen, DE SINGEL.


 

Uitvoerders

Christianne Stotijn

alt

Kristiina Poska

dirigent

Peter Gijsbertsen

tenor

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest