Symfonieorkest Vlaanderen

Poska dirigeert Brahms

Kristiina Poska & Josef Špaček
do 8 jun - za 17 jun
8 jun
-
17 jun

Mortelmans | Elegie nr. 1, In Memoriam
Tubin | Concerto voor viool nr. 1 in D
Brahms | Symfonie nr. 1 in c, Op. 68  

Brahms en zijn demonen. Meer dan vijftien jaar streden ze met elkaar om Brahms’ Eerste Symfonie. Beethovens indrukwekkende schaduw overschouwde het strijdtoneel. Toen Brahms het werk in 1876 eindelijk af had, waarschuwde hij alsnog zijn luisteraars: die zouden zijn symfonie waarschijnlijk “lang en niet bijster aangenaam” vinden. Wat een vergissing! Brahms’ langverwachte eerste werd een grandiose synthese van Beethovens erfenis en Brahms’ eigen vernuft. Vol gespierde ritmes, smeltende lyriek en diep drama. 

Tegenover Brahms staan de zwervende klanken van Poska’s landgenoot Eduard Tubin die tijdens de Sovjetjaren onderdak vond in Zweden. Zijn zelden gespeelde Vioolconcerto meandert tussen Duitse ernst en noordse helderheid. Solist Josef Špaček verkent met veel plezier alle hoeken van Tubins wervende partituur. 

Met Mortelmans’ Eerste Elegie, landt de Brahmsiaanse romantiek ten slotte op Vlaamse grond. Te midden van het oorlogsgedruis van WOI weerklinkt een diepgevoeld afscheid van Mortelmans’ overleden vrouw en kinderen. 

gespierde ritmes, smeltende lyriek & diep drama

Programma

duur concert → 1 u 50 min
inclusief 20 min pauze

Lodewijk Mortelmans 1868-1952 | Elegie nr. 1, In Memoriam
Eduard Tubin 1905-1982 | Concerto voor viool nr. 1 in D
Johannes Brahms 1833-1897 | Symfonie nr. 1 in c, Op. 68 


Dit klassiek concert gaat door op 8 juni in Brugge, Concertgebouw; 10 juni in Gent, Muziekcentrum De Bijloke; 11 juni in Antwerpen, DE SINGEL; 17 juni in Brussel, Paleis voor Schone Kunsten.