Artesia revisited

Dirk Brossé
do 14 mrt - za 23 mrt
14 mrt
-
23 mrt

Met sitar, tabla, didgeridoo, berimbau, balafoon, etnische percussie, Indonesische gamelan, originele precolumbiaanse fluiten en sopraan.

Dirigent en componist Dirk Brossé veroverde in de jaren negentig samen met Symfonieorkest Vlaanderen heel wat oren met Artesia: een vernieuwende, universele symfonie voor orkest, etnische instrumenten en solisten. Geboren vanuit een brandend geloof in verbinding, geschreven met de hoop op wereldvrede voor ogen. Dertig jaar later lijkt die hoop weinig meer dan een broze illusie. Is de Artesische bron opgedroogd? Weerklinken er van onder het puin slechts fragmentaire klanken en gebroken tonen? Brossé gaat speciaal voor het orkest opnieuw aan de schrijftafel zitten. Hoe klinkt Artesia vandaag? De onschuldige stem van een kind is Brossé daarbij tot gids. Vanuit de stilte laat het kind iets nieuws ontstaan. Een open aanklacht tegen verstarring en polarisering. Een overwinning op machtsmisbruik en geweld. Een pleidooi voor inclusie, speelsheid, lichtheid en ten slotte ook: liefde. 

universele symfonie voor orkest, etnische instrumenten en solisten

Programma

duur concert → 1u 30min
concert zonder pauze

Muzikaal verhaal in zeven delen

I. Birth
II. Life
III. Joy
IV. Strife
V. Hope
VI. Artesia
VII. Harmony


Dit klassieke concert gaat door op 14 maart 2024 in Concertgebouw Brugge, 16 maart 2024 in CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg, 22 maart 2024 in Muziekcentrum De Bijloke Gent, 23 maart 2024 in CC De Factorij Zaventem.


 

Credits

Dirk Brossé

dirigent

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest