Poska dirigeert Beethoven 8

Kristiina Poska & Sheffield Philharmonic Chorus
zo 16 jun - zo 23 jun
16 jun
-
23 jun

Wolfgang Amadeus Mozart Ouverture uit Don Giovanni, KV 527   

Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 8, op. 93

Wolfgang Amadeus Mozart Requiem, KV 626 

In juni breien we een staartje aan ons concertseizoen en reizen we naar het Verenigd Koninkrijk. Samen met het Sheffield Philharmonic Chorus laten we Mozarts Requiem in dialoog gaan met Symfonie nr. 8 van Ludwig van Beethoven.

Een dodenmis geschreven op de rand van het eigen sterfbed. Meer had de menselijke verbeelding niet nodig om rond Mozarts Requiem een onweerstaanbare mythe te weven. Maar ook zonder de toverkracht van de mythe brengen Mozarts klanken ontroering teweeg – bij telkens nieuwe luisteraars. Het is muziek die bovenal eerbied ademt: voor het verleden, voor het heden, maar ook voor de dood. Met vurige angst, maar ook dansend verlangen en ten slotte voorzichtige troost. 

“De muziek van Beethoven is essentieel over de hele lijn. Het is alles of niets. Leven of dood.” Kristiina Poska’s toewijding aan zijn muziek is de afgelopen seizoenen alleen maar gegroeid. Lichthartig en schijnbaar oppervlakkig, maar ook ironisch en vaak onweerstaanbaar grappig: wat vertelt Beethovens Achtste ons over leven en dood? Vierde Beethoven de vrijheid die schuilt in het ombuigen van verwachtingen? Misschien wel. Misschien ook niet. Hoe vaak je er ook naar luistert, deze levenslustige symfonie zet je telkens weer op het verkeerde been.

Programma

Duur → 1u 20min

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Ouverture uit Don Giovanni, KV 527   

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Symfonie nr. 8, op. 93

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Requiem, KV 626 (Süssmayr)


Dit klassieke concert gaat door op 21 juni 2024 in Cadogan Hall Londen (UK), 22 juni 2024 in City Hall Sheffield (UK) en 23 juni 2024 in Usher Hall Edinburgh (UK).


 

Credits

Kristiina Poska

dirigent

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest

Kadi Jürgens

mezzosopraan

Yena Choi

sopraan

Denzil Delaere

tenor

Christian Immler

bas

Sheffield Philharmonic Chorus

koor