do 13 feb - zo 8 mrt
KASKRAKER UIT DE KLASSIEKE MUZIEK

Scheherazade

Jan Latham-Koenig | Kurt Bertels
13 feb
-
8 mrt

A. Liadov | Het betoverde meer, op. 62
P. Gilson | Saxofoonconcerti nrs. 1 & 2
N. Rimsky-Korsakov | Scheherazade, op. 35

Niet voor niets is Scheherezade één van de grootste kaskrakers uit de klassieke muziek. Betoverende kleuren, meeslepende thema’s, een machtig muzikaal verhaal — en dat allemaal ingebed in een zwoele, oriëntaalse sfeer. Van een guilty pleasure gesproken. Ook met Het betoverde meer van Anatoly Liadov, een tijdgenoot van Rimsky­Korsakov, droom je als vanzelf mijlenver weg. De Belg Gilson keek bewonderend naar de orkestrale kleurenrijkdom van de Russen en vertaalde die naar zijn eigen muziek. Uit zijn hoogromantische componisten­ pen vloeide het allereerste saxofoonconcerto uit de geschiedenis. Een werk waarvan de partituur tot voor kort onvindbaar was en dat in zijn originele vorm nooit eerder werd uitgevoerd. Kurt Bertels, Vlaanderens jongste saxofoontrots, waagt zich met de nodige dosis lef en doodsverachting aan dit virtuoze werk. Op een historische saxofoon bovendien: een wereldprimeur!
 

Deze voorstelling kwam mede tot stand dankzij:

Een van de grootste kaskrakers uit de klassieke muziek

Onder de loep | Scheherazade

Aan de hand van enkele muziekfragmenten nemen we je mee in het verhaal van een componist en zijn of haar werk. Rimsky-Korsakovs Scheherazade is een kaleidoscoop van sprookjesbeelden en Oriëntaals getinte patronen. Veel lees-, luister- en ontdekkingsplezier!

 


Dit klassiek concert gaat daar op 13 februari in Brugge, Concertgebouw; 15 februari in Gent, Groenzaal; 16 februari in Antwerpen, deSingel; 17 februari in Brussel, Paleis voor Schone Kunsten; 8 maart in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.


Programma

Anatoly Liadov 1855-1914 | Het betoverde meer, op. 62
Paul Gilson 1865-1942 | Saxofoonconcerti nrs. 1 & 2
Nikolai Rimsky-Korsakov 1844-1908 | Scheherazade, op. 35

Cookies
symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.
Meer informatie