vr 27 dec 14:15 - 15:15

Schubert & Chopin

Jonathon Heyward | Severin von Eckardstein
27 dec
14:15 - 15:15

F. Chopin | Pianoconcerto nr. 1, op. 11
F. Schubert | Symfonie nr. 8, D 759

Severin von Eckardstein speelt Chopins Eerste pianoconcerto met Symfonieorkest Vlaanderen. Jonathon Heyward leidt Schuberts Achtste symfonie.


Severin von Eckardstein

‘Eigenlijk wil ik gewoon álles spelen’, zei pianist Severin von Eckardstein in een interview. Hongerig naar nieuwe ontdekkingen voert hij muziek uit vele eeuwen uit. Vandaag komt die van Chopin. Die bracht ooit op twintigjarige leeftijd zelf zijn Eerste pianoconcerto in première. Geliefd is het roerende middendeel. ‘Bijna een romance’, noemde Chopin het zelf. ‘Een soort dromerij onder maanlicht op een mooie lentenacht.’ Toch is ook een andere Chopin te horen, die van stevige ritmes en Pools getint vuurwerk. De kunst is die beide kanten te verenigen, iets waar Von Eckardstein in excelleert. 
 

Schuberts Achtste symfonie

Symfonieorkest Vlaanderen, geleid door Jonathon Heyward speelt op deze derde kerstdag ook Schuberts Achtste symfonie. Een vaak stormachtig en overal verrassend werk dat synoniem is geworden met de bijnaam Unvollendete. Hier en daar zijn in de loop der jaren aantekeningen opgedoken voor de nog ontbrekende stukken. Maar wat Schubert voor ogen had, zullen we nooit weten. Geeft dat? Beluister de twee bestaande, hoogst ontroerende delen en oordeel zelf.

‘Bijna een romance’, noemde Chopin het zelf

Programma

Frédéric Chopin 1810-1849 | Pianoconcerto nr. 1, op. 11
Franz Schubert 1797-1828 | Symfonie nr. 8, D 759

Uitvoerders

Cookies
symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.
Meer informatie