Joris Decolvenaer

dirigent

Joris Decolvenaer is een Belgische dirigent en violist. Momenteel is hij masterstudent orkestdirectie in de klas van Robin Engelen aan het Conservatoire Royale de Bruxelles. De rode draad doorheen zijn muzikale carrière? De zoektocht naar dialoog en verbondenheid door muziek.

Tijdens zijn studententijd speelde hij in tal van jeugdorkesten, waaronder het Nederlands Jeugdorkest, de Junge Deutsche Philharmonie en het European Union Youth Orchestra. Daarna maakte hij 7 jaar lang deel uit van het Zerkalo Quartet, waarmee hij in binnen- en buitenland optrad. 

Deze ervaringen vormden mee zijn visie als dirigent. Hij is medeoprichter en dirigent van Bangalore City Chamber Orchestra, het eerste professionele kamerorkest in Indië. Daarnaast is hij ook thuis als dirigent bij het Kempens Symfonisch Orkest en het Alumni Arenbergorkest. Enkele andere orkesten en ensembles waar hij al voor mocht staan: Kiev Symphonic Orchestra, Musique de l’Infanterie de Lille, Orchestre Symphonique 'Eduard Lalo' en Chorale Royale Protestante de Bruxelles. 

Joris behaalde eerder al masterdiploma’s in viool (Brussel) en kamermuziek (Hannover) en studeerde orkestdirectie bij Ivan Meylemans (LUCA Leuven), Laurent Goossaert en Alexandre Bloch (CRR Lille). Naast zijn studies volgde Joris Decolvenaer verscheidene masterclasses en werd bijgestaan door muzikale persoonlijkheden als Jaap Van Zweden, Peter Stark, Giancarlo Guerrero, Vincent de Kort, Huba Hollókői en Jorma Panula. In 2020 won hij de eerste prijs op het 16de Danube International Masterclass and Conducting Competition in Budapest, Hongarije.