Muziekpersoonlijkheid van het jaar: Frederik Styns

Op maandag 22 november 2021 werden in Bozar Brussel met uitstel De Klara's uitgereikt. De Klara's, Vlaanderens eigenste Classical Music Awards, zijn de prijzen voor al wie zich in 2019 heeft laten opmerken in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Na de uitreiking werd het concert 'Johannes Moser speelt Dvořák' live uitgezonden vanuit Bozar op Klara Live.

Uitgestelde uitreiking

De Klara's moesten er anderhalf jaar op wachten, maar kunnen nu eindelijk preiken op de schouwen van de rechtmatige eigenaars. De winnaars kwamen langs in Music Matters voor ene praatje met Olav Grondelaers. De studio was voor de gelegenheid geïnstalleerd in het Paleis voor Schone Kunsten Brussel, Bozar. Daar werd na de uitreiking ook het concert van Symfonieorkest Vlaanderen live uitgezonden.

De uitreiking in Music Matters kan je hier herbeluisteren.

Tien jaar Klara's

De Klara's engageren zich al tien jaar om een blijk van waardering te geven aan alle musici, om hen te erkennen en te bekronen voor hun opmerkelijke verdiensten tijdens het afgelopen jaar. Winnaars gaan niet enkel naar huis met een trofee; ze krijgen ook heel wat extra media-aandacht en podiumkansen. Op 15 maart worden maar liefst vijftien muziekprijzen uitgereikt in diverse categorieën. Voor het eerst zijn er ook prijzen te winnen in de nieuwe categorieën Doorbraak, Speciale Vermelding en Muziekpublicatie.

De Klara's worden uitgereikt door een vakkundige jury: Chantal Pattyn (Klara), Liesbet Vereertbrugghen (Klara), Marc Weyts (Klara), Jerry Aerts (deSingel), Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Hendrik Storme (Klarafestival/deSingel), Ulrich Hauschild (BOZAR) en Gilles Ledure (Flagey).

Winnaar van de Klara 2020 Muziekpersoonlijkheid van het jaar: Frederik Styns

Frederik Styns is intendant van Symfonieorkest Vlaanderen. Enkele jaren terug nam hij de fakkel over van Dirk Coutigny. Met Symfonieorkest Vlaanderen en chef-dirigenten als Jan Latham-Koenig en Kristiina Poska wist hij werk te maken van een groeiende internationale aanwezigheid en schakelde hij een versnelling hoger op vlak van het aanbod zowel op als naast het podium.


  © www.woutermaeckelberghe.com

Frederik legde nieuwe accenten met betrekking tot talentontwikkeling, educatie en outreach: van het SOV Composers' Academy, in samenwerking met Conservatorium Gent, de recente oprichting van SOV Young (hun jeugdorkest) tot een samenwerking met Amaj (musiceren voor de allerjongsten). Onder de noemer van SOV-Express wist hij bruggen te bouwen met de buitenwereld. Zo gaf een delegatie van het orkest dit jaar een aangrijpend concert in een kinderziekenhuis. - Juryrapport

Een overzicht van alle winnaars van de Klara's 2020 vindt u hier.

Op donderdag 26 maart was Frederik Styns te gast in Music Matters op Klara, lees het artikel hier.