Carpe Diem

Tijdens het concertseizoen 2018-19 krijgt de ode aan het leven -en niet de dood- de bovenhand. Na The Waste Land maken we plaats voor hoop, wedergeboorte en leven. Carpe Diem! 

Het nieuwe concertseizoen opent daarom met Janáčeks Glagolitische mis (sept/okt). Dit meesterwerk uit de 20ste eeuw werd geschreven met de Eerste wereldoorlog nog fris in het geheugen, maar zet zich bewust af tegen gevoelens van oorlog en terreur. Het resultaat is één van de meest authentieke odes aan de overwinning en de kracht van het leven ooit gecomponeerd.


Ook Stravinski's ballet De Vuurvogel -als symbool van 'het goede'- krijgt een plaats in het seizoen en wordt geflankeerd door nieuw werk van Peter Vermeersch, die op zijn beurt de wedergeboorte centraal stelt. Terugkeren in de tijd doen we o.a. met Mendelssohns Italiaanse en Schumanns Die Rheinische; twee mijlpalen uit het repertoire die door beide componisten bestempeld werden als hun meest levensbevestigende creaties. Naast enkele spetterende concerti is er tenslotte ook ruimte voor bezinning. Brahms Schicksalslied, Puccini's Crisantemi, Lekeu's Adagio pour Quatuor d'Orchestre en nieuw werk van Bram Van Camp zorgen voor de noodzakelijke nuances.

Gidsen op onze seizoenstocht zijn chef-dirigent Jan Latham-Koenig en gastdirigenten Daniel Blendulf, Karel Deseure, Case Scaglione en Kristiina Poska, met aan hun zijde een schare solisten uit binnen- en buitenland waaronder Lorenzo Gatto, Ronald Brautigam, Camille Thomas, Christianne Stotijn en Philippe Thuriot.
Speciale aandacht verdient de samenwerking met het Praags Filharmonisch Koor, de gedroomde partner voor een uitvoering van Janáčeks Glagolitische mis!