Symfonieorkest Vlaanderen
Wouter Maeckelberghe

SOV Composers' Academy

Elk jaar schrijft Symfonieorkest Vlaanderen verschillende compositie-opdrachten uit. Nieuwe muziek is een vaste waarde binnen de werking van het orkest: van Mauricio Kagel en Piet Swerts, over Fulco Ottervanger, Joris Blanckaert, tot Annelies Van Parys en Peter Vermeersch. Naast die gevestigde namen komen ook jonge componisten aan bod.

Traject voor jonge componisten

De SOV Composers’ Academy biedt jaarlijks de kans aan twee componisten die studeren aan Belgische conservatoria om samen met het orkest een traject van enkele maanden af te leggen. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. Het finale resultaat wordt voorgesteld aan het publiek tijdens een concertreeks van Symfonieorkest Vlaanderen.

Project in samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke

Voor seizoen 2023—24 zoekt het orkest 3 componisten. 

oproep SOV Composers' Academy 2023—24

SOV Composers' Academy 2022—23

Tom De Visscher

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2022–23 zijn:

Noé Gillerot °2000

student compositie aan het ARTS2, École supérieure des Arts de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Onder begeleiding van docent Geoffrey François. Zijn compositie hoor je tijdens de productie Emperor.

info & tickets

Emile Daems °1996

student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onder begeleiding van docent Annelies Van Parys. Zijn compositie hoor je tijdens de productie Chopin 1.

info & tickets

Nieuw dit seizoen 

Een derde student schrijft een creatie schrijven voor ons jeugdorkest SOV Young.

Benjamin Windelinckx °1999

student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens. Zijn compositie zal te horen zijn tijdens de paasproductie 2023 van SOV Young.

info & tickets

SOV Composers' Academy 2021—22

Tom De Visscher

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2020—21 zijn:

  • Ward De Jonghe °1990, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
  • Richard R. He °1996, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Onder begeleiding van docent Wim Henderickx.

De compositie van Richard Introspect was te horen tijdens de productie Johannes Moser speelt Dvořák (november 2021). De compositie van Ward staat op het programma tijdens de productie Petroesjka (mei 2022).

compositie Richard HeIntrospect

SOV Composers' Academy 2020—21

© Tom De Visscher

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2020—21 waren:

  • Ward De Jonghe °1990, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
  • Tim Mulleman °1993, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onder begeleiding van docente Annelies Van Parys.

De compositie van Tim, Anacrouse, was te horen tijdens de SOV Conducting Masterclass 2021. De compositie van Ward werd tengevolge van Covid-restricties verplaatst naar seizoen 21-22.

compositie Tim Mulleman – Anacrouse

SOV Composers' Academy 2019—20

© Tom De Visscher

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2019—20 waren:

  • Siebe Thijs °1999, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Dirk Brossé.
  • Eliott Delafosse °1994, student compositie aan het Conservatoire Royal de Mons. Onder begeleiding van docent Claude Ledoux.

De compositie van Siebe, Temporalitas, was te horen tijdens de productie Haydn-Mozart-Stravinsky (november 2019). De compositie van Eliott Delafosse kon wegens Covid niet live doorgaan, maar werd opgenomen in juni 2021.

compositie Siebe ThijsTemporalitas
compositie Eliott DelafosseSolastalgia

SOV Composers' Academy 2018—19

© Tom De Visscher

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2018—19 waren:

  • Karel Stulens °1997, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
  • Jawher Matmati °1993, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon.

De compositie van Karel, EXPIRED - miniature for orchestra, was te horen tijdens de productie Tripel Beethoven (najaar 2018). De compositie van Jahwer, Entre-Tons, was te horen tijdens de productie Festa Italiana! (voorjaar 2019).

compositie Karel StulensEXPIRED - miniature for orchestra
 compositie Jawher MatmatiEntre-Tons

Interview / Boetiek Klassiek

Op 28 april 2018 gaf Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek op Klara het woord aan jong talent. Ze sprak o.a. met Karel Stulens en Jawher Matmati, de 2 jonge componisten die dat jaar werden geselecteerd voor de SOV Composers' Academy.

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling geven we alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en musici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!