SOV Composers' Academy

Nieuw project voor jonge componisten
i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke

Elk jaar schrijft Symfonieorkest Vlaanderen verschillende compositie-opdrachten uit. Nieuwe muziek is een vaste waarde binnen de werking van het orkest: van Mauricio Kagel en Piet Swerts, over Fulco Ottervanger, Joris Blanckaert, tot Annelies Van Parys en Peter Vermeersch. Naast die gevestigde namen bieden we nu ook de kans aan studenten compositie aan de Belgische conservatoria om een kort orkestwerk te schrijven.

Jaarlijks leggen twee studenten samen met het orkest een traject af van enkele maanden. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. De apotheose volgt later wanneer Symfonieorkest Vlaanderen de composities opneemt in zijn concertprogramma.


De geselecteerde kandidaten voor dit concertseizoen zijn:

  • Karel Stulens °1997, student compositie aan KASK & Conservatorium / School
    of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
  • Jahwer Matmati °1993, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon.


De compositie van Karel, Expired - miniature for orchestra, is te horen tijdens de productie Tripel Beethoven (najaar 2018) en de compostie van Jahwer, Entre-Tons, is te horen tijdens de productie Festa Italiana! (voorjaar 2019). 


De SOV Composers' Academy maakt tevens deel uit van het Manufactuur-project van Muziekcentrum De Bijloke.

Interview / Boetiek Klassiek

Op 28.04.2018 gaf Nicole Van Opstal (Klara) in Boetiek Klassiek het woord aan jong talent. Ze sprak o.a. met Karel Stulens en Jawher Matmati, de 2 jonge componisten die dit jaar werden geselecteerd voor de SOV Composers' Acadamy.
 

Karel Stulens & Jahwer Matmati - Werksessies

 © Wouter Maeckelberghe

SOV Composers' Academy 1920

OPROEP AAN STUDENTEN COMPOSITIE

Ook tijdens concertseizoen 1920 zullen twee studenten compositie de kans krijgen om samen met het orkest een traject af te leggen van ongeveer 9 maanden. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. De apotheose volgt later wanneer Symfonieorkest Vlaanderen de composities opneemt in zijn concertprogramma. Meer info over de selectie, de compositie en het te doorlopen traject vind je in de infofiche
 

 

 

De applicatie bestaat uit ​een artistiek CV & portfolio​​ en een ​artistiek projectvoorstel waarin de student zijn/haar idee of plan voor de compositie toelicht (eventueel ook toelichting bij de gekozen bezetting).

Wie zich graag wil kandidaat stellen voor de 1920 editie kan dit doen via het inschrijvingsformulier. De uiterste indiendatum is 15 januari 2019!


Voor meer vragen kan je terecht bij :
Symfonieorkest Vlaanderen - Stephanie Dierckxsens
stephanie.dierckxsens@symfonieorkest.be

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling krijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en orkestmusici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

Cookies

symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.

Meer informatie OK