Luc Brewaeys is tien jaar geleden overleden, maar zijn muziek leeft verder. Fasten Seat Belts! is een initiatief van de Luc Brewaeys Foundation, waarin talloze partners uit het Belgische klassieke muzieklandschap de handen in elkaar slaan om de muziek van Luc Brewaeys een seizoen lang te laten klinken.
Symfonieorkest Vlaanderen brengt in de concertreeks 'Martijns Droom' de Derde Symfonie van Luc Brewaeys, side-by-side met SPECTRA ensemble.
Tien jaar na de dood van Luc Brewaeys (1959-2015), bundelen organisatoren, orkesten, ensembles en andere partners de krachten om een rijke doorsnede van de muziek van één van Vlaanderens meest opmerkelijke componisten te geven. Gespreid over het hele seizoen, in Vlaanderen én daarbuiten, staat in de eerste plaats de symfonicus in Brewaeys centraal, met een quasi-integrale van zijn acht symfonieën, waaronder de Belgische première van de Vierde en een nieuwe blik op zijn onvoltooide Achtste, waarvoor Annelies Van Parys zorgvuldig de scherven van het onafgewerkte slotdeel aan elkaar lijmt. Met als blikvanger ook een concertante uitvoering van zijn opera en talrijke concerten waarop solo- en ensemblewerken aan bod komen, wordt zo een rijk en divers beeld geschetst van zijn muziek. Meer dan een integrale, wil dit “gespreide” seizoen bovendien aandacht geven aan de unieke plaats van Luc Brewaeys door zijn muziek te combineren met repertoire van inspiratiebronnen en van tijdgenoten, én zijn erfenis doorgeven aan volgende generaties.
De concerten belichten op die manier afwisselend verschillende aspecten van Brewaeys’ muziek, van het vocale over de omgang met kleur en virtuositeit tot het ultieme onvoltooide. Doorheen dat alles zijn drie dramaturgische lijnen geweven. De eerste is die van Brewaeys als één van de zeldzame overtuigde symfonici in de late 20ste eeuw, die in zijn eigen woorden het orkest als “zijn instrument” beschouwde, via zijn symfonieën (en ander orkestraal werk) in dialoog met werken uit het symfonische repertoire. Het tweede dwarsverband ligt in het combineren van Brewaeys’ muziek met die hedendaagse componisten die hem inspireerden of die hij als esthetische compagnons de route sterk apprecieerde. Ten slotte wil dit seizoen zich niet beperken tot een retrospectieve van dat ontzettend krachtige oeuvre van Luc Brewaeys, maar ook kijken naar wat zijn muzikale erfenis voor de toekomst kan bieden. Daarom dat de derde lijn er één is van creatie, waarbij nieuwe generaties componisten naast Brewaeys geprogrammeerd staan en ook een jonge generatie uitvoerders kan kennismaken met de unieke mix van exuberantie en finesse die zo eigen is aan het werk van Luc Brewaeys en ook tien jaar na zijn veel te vroege overlijden nog altijd even prikkelend en vitaal klinkt.