14 miljard jaar in 55 minuten

Hallo daar beste lezer, moedige cultuurliefhebber, toevallige passant. 

Mag ik even uw aandacht? Ik heb namelijk een mening en die wil ik verkondigen, met toewijding prediken, luidkeels scanderen, her en der rondstrooien, tot vervelens toe uitkramen… Of toch vooral vriendelijk aan u meedelen. Dus toe, luister even. Wie weet kunnen we bij elkaar iets losmaken. Iets van elkaar leren. Misschien komen we samen tot rust.

Ik weet het, er zijn al zóveel meningen. Zoveel zelfs, dat ik twijfel of ik er zelf nog wel één moet hebben. Maar ik kan niet anders, het is mijn maatschappelijke rol als theatermaker en muzikant. We overschreeuwen elkaar met onze eigen mening en steken stoppen in onze oren als iemand het niet met ons eens is. We verliezen alle tijd met discussies over de vorm en norm van het gesprek dat de mening zelf compleet onvrij wordt. Toch kunnen we haast niet anders, want het leven gaat snel snel snel en we hebben massaal te kampen met stress stress stress

Heb ik een oplossing dan? Ach, veeleer een vaderlijke suggestie: zet u eens bij openingstijd neer aan een koffiebar, of aan uw eigen raam. Leg uw telefoon weg, laat de krant dichtgevouwen of on-open geklikt. Kijk naar de wereld die zich ontplooit in al zijn schoonheid - en al zijn dwaasheid -, vergelijk de snelheid waarmee de gehaaste gekken over het trottoir jakkeren met het slome geslof van de tachtiger die tegel per tegel, per tegel, per tegel … langzaam in evenwicht plaatsneemt op de stoel naast u en de barman wenkt.

“Alles is banaal mijn vriend,” zal hij zeggen, “alles is relatief”. Uit die wijsheid groeide mijn nieuwste voorstelling met Die Verdammte Spielerei en Symfonieorkest Vlaanderen. We zoomen uit en vertragen, maar dan wel in zevende vitesse, wat had u nou gedacht? VLAM VLAM VLAM vertelt het vurige ontstaan van ons heelal tot nu. We spoelen 14 miljard jaar door in 55 vlammende minuten. Als we zachtjes stilstaan bij het ongelooflijke toeval dat wij hier rondlopen op deze pietluttige aardkloot, smelten veel verschillen en geschillen weg. Met vonken en vuur, saxofoons en orkest, theater en muziek, relativeren we samen, jong en oud, de zorgen waar we ‘s nachts van wakker liggen. 

VLAM VLAM VLAM is mijn manier om de wereld subtiel een geweten te schoppen. Ik doe dat niet in DRUKLETTERS - op de titel na dan - of met veel !!!!, maar wel onder begeleiding van vier saxofonisten, een percussionist en dat heerlijke orkest. We bieden u een tijdelijke ontsnapping uit de haastige realiteit. Wees welkom, geniet van onze voorstelling, moge het de verstilling of inzichten bieden waar u nood aan heeft.  

Ontdek het familieconcert VLAM VLAM VLAM

Honger naar meer artikels? 

Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen - Symfozine - brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt je mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten.

Dit artikel verscheen in Symfozine 95 (januari t/m maart 2023) en werd geschreven door Stefaan De Winter.

Vraag je gratis exemplaar aan

Ook ons drukwerk ontvangen? Stuur je adres door naar info@symfonieorkest.be

Stuur ons een e-mail