Orkest in residentie in Gent

In 2017 maakte Symfonieorkest Vlaanderen zijn intrede in Gent als orkest in residentie in Muziekcentrum De Bijloke. Projecten die reeds lange tijd deel uitmaken van ons DNA komen nu tot volle bloei.

Een culturele instelling die zichzelf de naam ‘Muziekcentrum’ aanmeet, hoort te bruisen van muzikale activiteit en energie. Een goede concertzaal brengt kunstenaars en publiek – de twee redenen van ons bestaan – bij elkaar. Veel van die ontmoetingen zijn inspirerend, verrijkend, boeiend, leerrijk, ontroerend, ontspannend, verhelderend tot verwarrend en zelfs confronterend. Vaak ook zijn ze vluchtig en eenmalig, want als concertzaal wil je toch ook zoveel mogelijk musici in contact brengen met een zo groot mogelijk publiek. (...) Andere artistieke relaties zijn dan weer duurzaam en intens. Als het klikt, zijn de voordelen legio. Productie en presentatie haken plots moeiteloos ineen. Uitvoerders zijn niet langer te gast, maar komen ‘thuis’. 

Geert Riem, Algemeen directeur Muziekcentrum De Bijloke

© Tom De Visscher

De thuishaven voor een symfonisch orkest, de stek waar meer dan zestig musici op vaste basis repeteren, werken én concerteren, was het Muziekcentrum tot op heden nog niet geweest. De komst van Symfonieorkest Vlaanderen bracht daar verandering in. Een orkest in residentie is voor elke concertzaal, en bij uitbreiding voor elke stad, een absolute troef. Door zijn talrijke inspirerende concerten, zijn aanwezigheid op allerlei kleinere en grotere evenementen en festivals, de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe formats en niet in het minst door zijn participatieve en sociaal-artistieke initiatieven, nestelt een orkest zich in het artistieke hart van een zaal en in het culturele en maatschappelijke weefsel van een stad.

Vernieuwe concertzaal

Van 2019 tot 2020 onderging Muziekcentrum De Bijloke een grote renovatie. Met als resultaat een state-of-the-art-concertzaal die scoort op vlak van akoestiek, zitcomfort en zicht op de muzikanten.