Wouter Maeckelberghe

Symfonieorkest Vlaanderen

Al meer dan zestig jaar is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde in het Vlaamse culturele landschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde dirigenten brengt Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaagse muziek als eigentijdse vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme.

Over het orkest

Symfonieorkest Vlaanderen vervult een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten, en maakt muziek uit heden en verleden toegankelijk voor een zo breed en divers mogelijk publiek in Vlaanderen en daarbuiten.

In 1960 zag het orkest het levenslicht onder impuls van Dirk Varendonck die tevens de eerste dirigent van het orkest was. Vanaf 1986 werd het ‘Nieuw Vlaams Orkest’ gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon. In 1995 werd het omgedoopt tot ‘Het Symfonieorkest van Vlaanderen’ en wat later tot ‘Symfonieorkest Vlaanderen’. Na een grondige hervorming bekleedden achtereenvolgens David Angus, Etienne Siebens, Seikyo Kim en Jan Latham-Koenig de functie van chef-dirigent. Sinds concertseizoen 2019-20 staat de Estse dirigent Kristiina Poska aan het roer.

Naast de concertreeksen in Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent is Symfonieorkest Vlaanderen te gast op tal van podia in binnen- en buitenland.

Kaupo Kikkas

Onze missie en visie

Missie

Symfonieorkest Vlaanderen prikkelt een divers en nieuwsgierig publiek in binnen- en buitenland, met hoogstaande uitvoeringen van orkestmuziek uit heden en verleden. Het orkest is flexibel en ondernemend, en vervult vanuit zijn maatschappelijk engagement een labofunctie voor talent en innovatie.

Visie

  • Dankzij een unieke orkestcultuur, een continue zorg voor kwaliteit, sterke samenwerkingen, een spannende programmering en een maatschappelijke verankering en engagement, is SOV een van de meest toonaangevende orkesten van België.
  • Symfonieorkest Vlaanderen is een vaste waarde in Vlaanderen. Vanuit een sterke regionale werking, met Gent als thuishaven, is Symfonieorkest Vlaanderen ook een graag geziene gast op internationale concertpodia.
  • Als flexibel en ondernemend orkest bereikt Symfonieorkest Vlaanderen een geëngageerd publiek.
  • Symfonieorkest Vlaanderen ontdekt makers en uitvoerders van morgen, en daagt hen uit om via duurzame trajecten in dialoog te treden met het orkest van de toekomst.

Goed bestuur, fair practices en integriteit inzake psychosociaal welzijn

Symfonieorkest Vlaanderen is een hedendaagse onderneming die respectvol en integer omgaat met al zijn medewerkers en actoren uit het veld. SOV onderschrijft - samen met de subsidiërende overheden - het grote belang van 'goed bestuur', fair practices en psychosociaal welzijn. SOV beschikt in het kader hiervan over:

  • een duidelijke en transparante werkwijze tussen de verschillende bestuurlijke niveaus, gebaseerd op checks & balances, met instrumenten waaronder een eenduidig protocol en een huishoudelijk reglement;
  • een strak beleid met betrekking tot een eerlijke én correcte verloning van al zijn medewerkers, en dit volgens het van kracht zijnde paritair commitée;
  • duidelijke richtlijnen rond het psychosociaal welzijn op de werkvloer met onder andere een duidelijk protocol omtrent grensoverschrijdend gedrag, daartoe opgeleide vertrouwenspersonen, en dit alles transparant geformuleerd en expliciteert in het arbeidsreglement. 

Partners

Symfonieorkest Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent, en is sinds 2017 orkest in residentie in Muziekcentrum De Bijloke Gent.

 

Leer Symfonieorkest Vlaanderen kennen

  • Op onze pers-pagina verzamelden we onze Elektronic Press Kit, de biografieën van het orkest en de chef-dirigent, en enkele recente foto's.