Wouter Maeckelberghe

Martijn Dendievel, associate conductor

Martijn Dendievel ging in het voorjaar 2018 van start als assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. Het orkest biedt hem zo de kans om te leren en te groeien, ervaring op te bouwen en zich de uiteenlopende aspecten van het dirigentschap eigen te maken. Vanaf seizoen 2023—24 vervolgt hij het traject als associate conductor.

Martijn Dendievel

Martijn (°1995) studeerde muziek- schriftuur, cello en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2014 vertrok hij in het kader van het erasmus- Programma naar het Duitse Weimar. Na een jaar studeren bij Prof. Nicolás Pasquet werd hij opgenomen in de gerenommeerde ‘Weimarer Dirigentenschmiede’ en zet daar sinds september 2015 zijn opleiding verder. Masterclasses bezocht hij bij Bernard Haitink, Christian Thielemann, Edo de Waart en Iván Fischer. Hij is tevens lid van het ‘Dirigenten- forum des Deutschen Musikrates’.

www.martijndendievel.com

Van assistent-dirigent naar associate conductor

Gedurende meerdere seizoenen legde Martijn Dendievel een traject af als assistent-dirigent. Het traject bestaat uit verschillende fases, gaande van meevolgen van repetities en assisteren van de chef-dirigent, over het dirigeren van familievoorstellingen en schoolvoorstellingen en het begeleiden van projecten rond talentontwikkeling, outreach en educatie, tot het dirigeren van volwaardige concertproducties. 

Als ‘associate conductor’ blijft Dendievel verantwoordelijk voor enkele projecten rond talentontwikkeling, waaronder het jeugdorkest SOV Young. Daarnaast neemt hij vanaf seizoen 2023–24 drie opeenvolgende seizoenen een concertproductie voor zijn rekening met als uitgangspunt het symfonische oeuvre van Antonín Dvořák. 

Concerten o.l.v. Martijn Dendievel

Tijdens seizoen 2022—23 kan je Martijn aan het werk zien tijdens de familievoorstelling VLAM VLAM VLAM en de projecten van SOV Young.

Internationale succesen

Martijn gooit al langer hoge ogen in binnen- en buitenland. In december 2018 won hij de eerste prijs bij de mdr-Dirigentenwedstrijd en in september 2019 zowel de eerste alsook de publieksprijs bij de Louis Spohr-dirigeer- wedstrijd in Kassel. In seizoen 2020–21 haalde hij de selectie van de Donatella Flick- wedstrijd, en de International Conducting Competition Rotterdam. Hij won de eerste Conductors' Academy georganiseerd door het Tonhalle- Orchester Zürich en Paavo Järvi. In oktober 2021 won hij de Deutscher Dirigentenpreis van de Duitse Muziekraad. 

In 2022 nam hij deel aan de International Conducting Competition Rotterdam. 

"De ervaring die ik nu en volgende seizoenen bij Symfonieorkest Vlaanderen kan opdoen, zal zonder twijfel een enorme verrijking en stimulans betekenen".

 Op 10 juni 2021 was Martijn te gast in Music Matters op Klara. Herbeluister het gesprek hier.

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling geven we alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en musici worden aan de start van hun carriëres geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!