Assistent-dirigent

Martijn Dendievel

Martijn Dendievel ging in het voorjaar 2018 van start als assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. Het orkest biedt hem zo de kans om te leren en te groeien, ervaring op te bouwen en zich de uiteenlopende aspecten van het dirigentschap eigen te maken.

© Wouter Maeckelberghe

Martijn Dendievel (°1995) toonde van kleins af aan een grote interesse voor muziek, en is vandaag uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot.

Op elfjarige leeftijd stond voor Martijn vast dat hij dirigent wou worden. Eerste directielessen kreeg hij van Laszlo Marosi en Guy Woolfenden tijdens een zomercursus in het Engelse Bridgwater. Nog voor zijn vijftiende verjaardag werd hij uitzonderlijk toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de bacheloropleiding Muziekschriftuur vier jaar later met onderscheiding afsloot. In Brussel kreeg hij ook lessen orkestdirectie bij Patrick Davin en cello bij Jeroen Reuling. In 2014 vertrok hij in het kader van het ERASMUS-Programma naar het Duitse Weimar. Na een jaar studeren bij Prof. Nicolás Pasquet werd hij opgenomen in de gerenommeerde “Weimarer Dirigentenschmiede” en zet daar sinds september 2015 zijn opleiding verder. Masterclasses bezocht hij bij Christian Thielemann, Edo de Waart en Simone Young. Hij is lid van het “Dirigentenforum des Deutschen Musikrates” en assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen, waar hij onder andere verantwoordelijk is voor het jeugdorkest “SOVYoung” en de “SOV Composers’ Academy”.

In december 2018 won hij de eerste prijs bij de MDR-Dirigentenwedstrijd en kreeg de DAAD-Prijs van de HfM Weimar voor zijn engagement in de muziekhogeschool.
Sinds 2016 is hij eerste gastdirigent van het Akademisches Orchester Halle. Verder dirigeerde hij reeds het Antwerp Symphony Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, de Staatskapelle Weimar, de Jenaer Philharmonie en de Philharmonie Baden-Baden.

In het seizoen 19/20 debuteert hij bij het National Orchestra of Belgium, de philharmonie zuidnederland alsook bij de Hofer Symphoniker.

Over een aantal seizoenen heen zal Martijn Dendievel de chef-dirigent assisteren, repetitiemomenten voor zijn rekening nemen, en een aantal projecten muzikaal leiden. Dit traject zal finaliter uitmonden in het dirigeren van een heuse orkestproductie.

www.martijndendievel.com

"De ervaring die ik nu en volgende seizoenen bij Symfonieorkest Vlaanderen kan opdoen, zal zonder twijfel een enorme verrijking en stimulans betekenen".

© Wouter Maeckelberghe

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling krijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en orkestmusici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

Cookies
symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.
Meer informatie