Björn Comhaire

The (Uncertain) Four Seasons

Hoe klinkt onze wereld in 2050?
STROOM Festival in de Scheldevallei
do 27 jun
27 jun

C. Ives | The Unanswered Question
Vivaldi/ Hugh Crosthwaite | The (Uncertain) Four Seasons

Antonio Vivaldi verklankte in De Vier Jaargetijden de vier seizoenen zoals hij ze kende in de vroege 18e eeuw. Maar het klimaat verandert. Dat zette de Australische mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan het denken: hoe zou Vivaldi’s muziek klinken in pakweg 2050?

Op basis van data van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) en met behulp van kunstmatige intelligentie vertalen ze Vivaldi’s 300 jaar oude meesterwerk via een computermodel naar de mogelijke staat van onze planeet in 2050: The (Uncertain) Four Seasons.

Vivaldi’s stormen klinken onheilspellender, vogelgeluiden verstommen. De vaak ongrijpbare klimaatcrisis wordt hoorbaar en voelbaar. Het project werd eerder al op zes continenten uitgevoerd – van Sydney tot Amsterdam, van Seoul tot Kaapstad, en van de Marshall Eilanden tot São Paulo. Overal laat het algoritme Vivaldi’s muziek anders klinken, afhankelijk van de effecten van klimaatverandering op de plek van uitvoering.

Deze speciaal voor Festival Stroom recomposed versie, uitgevoerd door Symfonieorkest Vlaanderen, laat voor het eerst in België horen en voelen hoe onze eigen omgeving onder invloed van de mens ingrijpend verandert als we niet snel ingrijpen.
 
The (Uncertain) Four Seasons is een coproductie van Festival STROOM & Symfonieorkest Vlaanderen. Het project ondersteunt de wereldwijde campagne Act Now van de Verenigde Naties. 

 

 

Artificiële intelligentie ontmoet klassieke muziek. 

Programma

duur concert → 75 min
programma zonder pauze

C. Ives | The Unanswered Question
Vivaldi/ Hugh Crosthwaite | The (Uncertain) Four Seasons


Dit klassieke concert gaat door op 27 juni op het plein voor het Sociaal Huis in Wichelen. 


 

Credits

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest