Björn Comhaire

Martijn Dendievel wordt nieuwe chef-dirigent Symfonieorkest Vlaanderen

Jong, West-Vlaming en een rijzende ster in de orkestwereld. Martijn Dendievel (°1995) wordt de nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen. Dendievel legde al een indrukwekkend parcours af bij het orkest dat in residentie is in Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Vanaf 2026 krijgt hij als chef-dirigent de taak om de artistieke groei die onder de huidige chef-dirigent Kristiina Poska is bereikt voort te zetten. 


INTERNATIONALE RIJZENDE STER

Martijn Dendievel treedt vanaf januari 2026 aan als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen. “Martijn symboliseert waar Symfonieorkest Vlaanderen voor staat: trots op onze herkomst, bijzonder ambitieus, benaderbaar, breed geïnteresseerd en met een open blik op de wereld”, zegt intendant Jos Roeden

De selectiecommissie koos uit een internationaal gezelschap van dirigenten unaniem voor Dendievel als opvolger van Kristiina Poska, die in oktober 2025 na zes seizoenen afscheid neemt van het orkest. Dendievel krijgt als opdracht om de artistieke groei die onder Poska is bereikt verder te zetten en de rol van het orkest zowel nationaal als internationaal te versterken met een grote diversiteit aan projecten.

Ondanks zijn jonge leeftijd neemt de 28-jarige Dendievel een ruime ervaring en een  internationaal netwerk met zich mee. Na het winnen van de prestigieuze Deutscher Dirigentenpreis in 2021 volgde zijn internationale doorbraak met gastdirecties bij onder meer Tonkünstler-Orchester Wien, Copenhagen Philharmonic en Orchestra Sinfonica di Milano. Martijn is regelmatig te gast bij orkesten zoals Orchestra del Teatro Comunale Bologna, WDR Sinfonieorchester Köln en Sinfonia Varsovia. Vanaf het seizoen 2024-2025 wordt Dendievel ook chef-dirigent van de Hofer Symphoniker in de Duitse stad Hof.

VAN JONGE TOEHOORDER NAAR CHEF-DIRIGENT 

De keuze van Symfonieorkest Vlaanderen voor hun Martijn Dendievel is geen verrassing. Opgegroeid in West-Vlaanderen speelde het orkest steeds een belangrijke rol in de muzikale ontwikkeling van Dendievel: eerst als jonge toehoorder in het publiek, vervolgens vanaf 2018 als Assistent-Dirigent en vanaf 2022 als Associate Conductor. De musici van het orkest zagen hem de afgelopen jaren uitgroeien tot een muzikale persoonlijkheid die over alle kwaliteiten beschikt om de positie van chef-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen in te nemen: gedreven, sensitief, joviaal en met een indrukwekkende muzikale diepgang.

Via de talentontwikkelingsprogramma's van Symfonieorkest Vlaanderen heeft Dendievel zich kunnen ontplooien tot een van de veelbelovende dirigenten van zijn generatie. Het is uniek in de internationale orkestwereld dat een orkest zelf zijn nieuwe chef-dirigent voortbrengt. 


“Het is dankzij Symfonieorkest Vlaanderen dat ik vandaag sta waar ik sta als dirigent. De feedback, steun en open conversaties met alle leden van het orkest hebben mij tot een betere dirigent en tot een beter mens gemaakt. Ik kijk enorm uit naar de toekomst met dit orkest.” - Martijn Dendievel

EERSTE BELGISCHE CHEF-DIRIGENT IN 20 JAAR

Martijn Dendievel is de eerste Belg in 20 jaar die wordt aangesteld bij een van de Belgische symfonische orkesten als chef-dirigent. “Soms zitten de uitzonderlijke talenten nochtans dichtbij”, klinkt het bij Symfonieorkest Vlaanderen.

“Ik beschouw Martijn als een van de revelaties van de internationale klassieke muziekwereld en ben trots op zijn benoeming als toekomstig chef-dirigent. Symfonieorkest Vlaanderen is in volle transitie. We innoveren onze programmering om zo onze maatschappelijke impact te vergroten. Martijn symboliseert waar Symfonieorkest Vlaanderen voor staat: trots op onze herkomst, bijzonder ambitieus, benaderbaar, breed geïnteresseerd en met een open blik op de wereld. Op basis van het stevige muzikale fundament dat door Kristiina Poska is gelegd, kan Martijn nu verder bouwen.” - Intendant Jos Roeden

“Sinds hij Assistent-Dirigent werd van het orkest en nadien Associate Conductor, zagen we Martijn Dendievel gestaag groeien als dirigent tot de bijzonder sterke muzikale persoonlijkheid die hem voor ons tot de uitgelezen toekomstige chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen maakt. Samen met het bestuur kijk ik uit naar waar Martijn het orkest de komende jaren zal brengen.” - Voorzitter Geert Dhondt