Wouter Maeckelberghe

SOV-Express: orkest-invasie

De muzikanten van Symfonieorkest Vlaanderen kennen de basisscholen van de Gentse wijk Nieuw Gent op hun duimpje. Enkele keren per seizoen palmen ze namelijk een volledig schoolgebouw in: er weerklinkt muziek in de klassen, de gangen, de refter, de speelplaats ...

De dag start met een muzikale verrassing. Nadien trekken de muzikanten in groepjes met hun instrumenten langs de klassen. Kinderen stellen honderduit vragen, leren zelf muziek spelen en maken kennis met het symfonische orkest. Voor de finale verzamelt de hele school zich in de turnzaal voor een zinderend slotspektakel. 

i.s.m. Nieuw Gent Vernieuwt, het stadsvernieuwingsproject dat bouwt aan een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod en talentontwikkeling in Nieuw Gent.

Voortraject: de Orkestspecialist 

Waarom heeft de dirigent een stokje vast? Hoeveel soorten instrumenten telt het orkest? Wat mag je als luisteraar wel - of juist niet - doen tijdens een concert? Misschien zit jij ook wel  met een zo'n prangende vraag... Gelukkig weet violist Stefaan De Rycke raad. In vijf afleveringen kruipt hij in de rol van 'de Orkestspecialist' en laat je kennismaken met de wondere wereld van het symfonische orkest.

Bekijk alle afleveringen op YouTube

Deze videoreeks ontstond in 2020, toen COVID-19 een orkestinvasie helaas onmogelijk maakte. Via dit digitale traject bleef Symfonieorkest Vlaanderen de leerlingen muzikaal prikkelen.

Outreach

Muziek kent geen grenzen en dat neemt Symfonieorkest Vlaanderen heel letterlijk. Met de SOV-Express trekken we er in groepjes op uit om muziek naar de leefomgeving van mensen te brengen, ver buiten de muren van de concertzaal. Ons speeldomein voor deze outreach-projecten is de woonwijk Nieuw Gent. We waren al te gast in het kinderziekenhuis, in de crèche, de lagere scholen, het open huis voor jonge moeders en het sociale buurtrestaurant. Ons doel? Drempels wegnemen, nieuwsgierigheid aanwakkeren en klassiek toegankelijk maken voor iedereen.

Ontdek alle projecten van de SOV-Express