Michiel Devijver

SOV-Express: Het Leven is een Lied

'Het Leven is een Lied' is een kruisbestuiving tussen leren en filosoferen, tussen liedjes schrijven en muziek maken. Samen met muzikanten en bijzondere kunstenaars maken de leerlingen een eigen lied. Sinds 2019 zetten we al verschillende projecten op poten in de basisscholen van Nieuw Gent. Elk project vertrekt vanuit een andere insteek. Dat kan een kortverhaal zijn, een materiaal, een instrument, een thema, een geluid... 

Starten doen we met een reeks workshops in de klassen. Er wordt volop gebrainstormd! De hele klas steekt de koppen bij elkaar en schrijft een liedjestekst die vertrekt vanuit de leef- en gevoelswereld van de leerlingen. Bij een lied hoort natuurlijk een melodie. De muzikanten helpen de kinderen op weg om een catchy ritme te verzinnen. Als kers op de taart maken ze een arrangement met het orkest. Liedtekst: check! Ritme: check! Dan is het tijd voor een optreden. Elk project eindigt met een toonmoment voor publiek binnen en buiten de wijk Nieuw Gent.

i.s.m. Mais Quelle Chanson

Een greep uit de afgelopen projecten van 'Het Leven is een Lied'

| Project | Instrumenten maken uit recupmateriaal (2023)

Leerlingen steken de handen uit de mouwen en bouwen hun eigen instrument. Ze laten hun fantasie de vrije loop en gaan aan de slag met materialen die ze thuis en op school verzameld hebben. 

 

| Project | Overwinnen (2021)

Overwinnen

Zang, tekst, muziekarrangement: Aleyna, Alina, Collins, Hamsa, Judith, Leon, Riham, Thijmen en Zakaria uit Basisschool De Klavertjes.

Muziek: Lise Daelemans - Gitaar, opname en mix, Stefaan De Rycke - Viool en arrangement, Caroline Peeters - Fluit, Koen Coppé - Fagot, Bram Decroix - Contrabas, Bart Rosseel - Cajon en Shaker.

| Project | Fair Saturday (2019)

Op zaterdag 30 november 2019 vond Fair Saturday plaats, een globaal initiatief dat de sociale impact van cultuur en de kunsten in de kijker zet. In samenwerking met Mais Quelle Chanson organiseerden Muziekcentrum De Bijloke en Symfonieorkest Vlaanderen een interactief benefietconcert ten voordele van De Broederij, een open ontmoetingsplek op de Standaertsite in Ledeberg. Kinderen en jongeren uit de wijk Nieuw Gent lieten via zang, filosofie en muziek het publiek kennismaken met hun prikkelende project.

Outreach

Muziek kent geen grenzen en dat neemt Symfonieorkest Vlaanderen heel letterlijk. Met de SOV-Express trekken we er in groepjes op uit om muziek naar de leefomgeving van mensen te brengen, ver buiten de muren van de concertzaal. Ons speeldomein voor deze outreach-projecten is de woonwijk Nieuw Gent. We waren al te gast in het kinderziekenhuis, in de crèche, de lagere scholen, het open huis voor jonge moeders en het sociale buurtrestaurant. Ons doel? Drempels wegnemen, nieuwsgierigheid aanwakkeren en klassiek toegankelijk maken voor iedereen.

Ontdek alle projecten van de SOV-Express