Symfonieorkest Vlaanderen

SOV-Express: het leven is een lied

Mais Quelle Chanson en Symfonieorkest Vlaanderen nemen kinderen uit de wijk Nieuw Gent mee op een reis door het leven via verhalen, muziek en klank!

'Het Leven is een Lied' is een artistieke ontmoeting tussen Symfonieorkest Vlaanderen en Mais Quelle Chanson in de scholen van Nieuw Gent. Een kruisbestuiving tussen lezen en filosoferen, tussen liedjes schrijven en muziek maken. Een ontmoeting tussen kunstenaars en muzikanten, tussen leerlingen en vernieuwende, uitdagende werkvormen. Een succesvolle eerste editie in 2019 betekende het startschot voor deze inspirerende samenwerking.

Tijdens de workshops vertrekken we van kortverhalen en poëzie om met elkaar in gesprek te gaan en zelf liedjesteksten te bedenken. De kinderen creëren vervolgens samen met muzikanten van Symfonieorkest Vlaanderen en kunstenaars van Mais Quelle Chanson een melodie bij hun zelfgeschreven lied. Als kers op de taart maken ze een arrangement met het orkest. Het project eindigt met een toonmoment voor publiek binnen en buiten de wijk Nieuw Gent.

'Overwinnen' is een lied gemaaakt tijdens het project in 2021.

Zang, tekst, muziekarrangement:  Aleyna, Alina, Collins, Hamsa, Judith, Leon, Riham, Thijmen en Zakaria
uit Basisschool De Klavertjes.

Muziek: Lise Daelemans - Gitaar, opname en mix, Stefaan De Rycke - Viool en arrangement, Caroline Peeters - Fluit, Koen Coppé - Fagot, Bram Decroix - Contrabas, Bart Rosseel - Cajon en Shaker

Fair Saturday 2019

Op zaterdag 30 november 2019 vond Fair Saturday plaats, een globaal initiatief dat de sociale impact van cultuur en de kunsten in de kijker zet. Muziekcentrum De Bijloke en Symfonieorkest Vlaanderen organiseerden, in samenwerking met Mais Quelle Chanson, een interactief benefietconcert ten voordele van De Broederij, een open ontmoetingsplek op de Standaertsite in Ledeberg. 

Kinderen en jongeren uit de wijk Nieuw Gent presenteerden samen met musici van Symfonieorkest Vlaanderen een toonmoment en lieten het publiek via zang, filosofie en muziek op een interactieve wijze actief kennismaken met hun prikkelende project.

Outreach

De muziek die we maken is een basisrecht voor eenieder. Symfonieorkest Vlaanderen is maatschappelijk geëngageerd en kijkt ook naar de wereld buiten de concertzaal! Onder de noemer SOV-Express gaan onze musici op stap en bouwen bruggen via muziek.