Poska dirigeert Beethoven 8

Kristiina Poska & Ivan Karizna
za 8 jun - zo 23 jun
8 jun
-
23 jun

Prokofjev Ouverture over Hebreeuwse thema's, op. 34b

Sjostakovitsj Concerto voor cello nr. 1, op. 107   

van Beethoven Symfonie nr. 8, op. 93

“De muziek van Beethoven is essentieel over de hele lijn. Het is alles of niets. Leven of dood.” Kristiina Poska’s toewijding aan zijn muziek is de afgelopen seizoenen alleen maar gegroeid. Lichthartig en schijnbaar oppervlakkig, maar ook ironisch en vaak onweerstaanbaar grappig: wat vertelt Beethovens Achtste ons over leven en dood? Vierde Beethoven de vrijheid die schuilt in het ombuigen van verwachtingen? Misschien wel. Misschien ook niet. Hoe vaak je er ook naar luistert, deze levenslustige symfonie zet je telkens weer op het verkeerde been. 

Ook Sjostakovitsj, bijna anderhalve eeuw later, benutte de kracht van ironie. En hoe. In zijn celloconcerto koppelde hij zijn eigen muzikale handdruk aan de lievelingsmelodie van de ondertussen overleden Stalin. Van muzikale humor gesproken! Bitter, snijdend en efficiënt. 

De jonge cellovirtuoos Ivan Karizna won de publieksprijs op de koningin Elizabethwedstrijd 2017. Hij brengt Sjostakovitsj's concerto precies en vitaal, smekend en dreigend.

Met deze productie trekt Symfonieorkest Vlaanderen ook op tour doorheen het Verenigd Koninkrijk met concerten in Londen, Sheffield en Edinburgh.

levenslust & ironie

Programma

duur concert → 1u 40min
inclusief 20 min pauze

Sergej Prokofjev (1891-1953) 

Ouverture over Hebreeuwse thema's, op. 34b

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)

Concerto voor cello nr. 1, op. 107   

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Symfonie nr. 8, op. 93


Dit klassieke concert gaat door op 8 juni 2024 in Muziekcentrum De Bijloke Gent, 9 juni 2024 in DE SINGEL Antwerpen en 13 juni 2024 in Concertgebouw Brugge.


 

Credits

Kristiina Poska

dirigent

Symfonieorkest Vlaanderen

orkest

Ivan Karizna

cello