Wouter Maeckelberghe

SOV Composers' Academy

Traject voor jonge componisten

De SOV Composers’ Academy biedt jaarlijks de kans aan drie componisten die studeren aan Belgische conservatoria om samen met het orkest een traject van enkele maanden af te leggen. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. Het finale resultaat wordt voorgesteld aan het publiek tijdens een concertreeks van Symfonieorkest Vlaanderen.

Project in samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke

SOV Composers' Academy 2023—24

Murielle Lemay, Pieter De Vos & Jonathan Pinchuk
 • Murielle Lemay °1990, student compositie aan Koninklijk Conservatorium Brussel onder begeleiding van docent Annelies Van Parys. Haar compositie zal te horen zijn in oktober 2023.
  info & tickets
 • Pieter De Vos °1996, student compositie aan Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder begeleiding van docent Bram Van Camp. Zijn compositie zal te horen zijn in april 2024.
  info & tickets
 • Jonathan Pinchuk °2001, student compositie aan Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder begeleiding van docent Bram Van Camp. Zijn compositie zal te horen zijn in mei 2024.
  info & tickets

Begin mei maken we de concertkalender van het nieuwe concertseizoen bekend via onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Tom De Visscher

SOV Composers' Academy 2022—23

Noé Gillerot, Emile Daems & Benjamin Windelinckx
 • Noé Gillerot °2000, student compositie aan het ARTS2, École supérieure des Arts de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Onder begeleiding van docent Geoffrey François. Zijn compositie was te horen tijdens de productie Emperor.
 • Emile Daems °1996, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onder begeleiding van docent Annelies Van Parys. Zijn compositie was te horen tijdens de productie Chopin 1. 
 • Benjamin Windelinckx °1999, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens. Zijn compositie zal te horen zijn tijdens de paasproductie 2023 van SOV Young.

Naar de concertkalender

Tom De Visscher

SOV Composers' Academy 2021—22

Ward De Jonghe & Richard R. He
 • Ward De Jonghe °1990, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
 • Richard R. He °1996, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Onder begeleiding van docent Wim Henderickx.

De compositie van Richard Introspect was te horen tijdens de productie Johannes Moser speelt Dvořák (november 2021). De compositie van Ward staat op het programma tijdens de productie Petroesjka (mei 2022).

compositie Richard HeIntrospect

Tom De Visscher

SOV Composers' Academy 2020—21

Ward De Jonghe & Tim Mulleman
 • Ward De Jonghe °1990, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
 • Tim Mulleman °1993, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Onder begeleiding van docente Annelies Van Parys.

De compositie van Tim, Anacrouse, was te horen tijdens de SOV Conducting Masterclass 2021. De compositie van Ward werd tengevolge van Covid-restricties verplaatst naar seizoen 21-22.

compositie Tim Mulleman – Anacrouse

© Tom De Visscher

SOV Composers' Academy 2019—20

Siebe Thijs & Eliott Delafosse
 • Siebe Thijs °1999, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Dirk Brossé.
 • Eliott Delafosse °1994, student compositie aan het Conservatoire Royal de Mons. Onder begeleiding van docent Claude Ledoux.

De compositie van Siebe, Temporalitas, was te horen tijdens de productie Haydn-Mozart-Stravinsky (november 2019). De compositie van Eliott Delafosse kon wegens Covid niet live doorgaan, maar werd opgenomen in juni 2021.

compositie Siebe ThijsTemporalitas
compositie Eliott DelafosseSolastalgia

© Tom De Visscher

SOV Composers' Academy 2018—19

Karel Stulens & Jawher Matmati
 • Karel Stulens °1997, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
 • Jawher Matmati °1993, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon.

De compositie van Karel, EXPIRED - miniature for orchestra, was te horen tijdens de productie Tripel Beethoven (najaar 2018). De compositie van Jahwer, Entre-Tons, was te horen tijdens de productie Festa Italiana! (voorjaar 2019).

compositie Karel StulensEXPIRED - miniature for orchestra
 compositie Jawher MatmatiEntre-Tons

© Tom De Visscher

Interview / Boetiek Klassiek

Op 28 april 2018 gaf Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek op Klara het woord aan jong talent. Ze sprak o.a. met Karel Stulens en Jawher Matmati, de 2 jonge componisten die dat jaar werden geselecteerd voor de SOV Composers' Academy.

Talentontwikkeling

Als jonge kunstenaar heb je talent nodig om boven de massa uit te springen, maar minstens even belangrijk zijn speelkansen en een professionele omkadering met ruimte voor experiment. Via verschillende trajecten laat Symfonieorkest Vlaanderen talentvolle componisten, dirigenten, musici en solisten in spe proeven van het orkestleven. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

Ontdek onze andere projecten voor jong talent