SOV Composers' Academy

Project voor jonge componisten
i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke

Elk jaar schrijft Symfonieorkest Vlaanderen verschillende compositie-opdrachten uit. Nieuwe muziek is een vaste waarde binnen de werking van het orkest: van Mauricio Kagel en Piet Swerts, over Fulco Ottervanger, Joris Blanckaert, tot Annelies Van Parys en Peter Vermeersch. Naast die gevestigde namen bieden we ook de kans aan studenten compositie aan de Belgische conservatoria om een kort orkestwerk te schrijven.

Jaarlijks leggen twee studenten samen met het orkest een traject af van enkele maanden. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. Kers op de taart zijn verschillende uitvoeringen van de compositie tijdens een concertreeks van Symfonieorkest Vlaanderen, en dit op verschillende grote podia in heel Vlaanderen, alsook een professionele (live) opname.

De SOV Composers' Academy maakt tevens deel uit van het Manufactuur-project van Muziekcentrum De Bijloke.

OPROEP | SOV Composers' Academy 2020-21

Na twee succesvolle edities selecteert Symfonieorkest Vlaanderen ook voor concertseizoen 2020-21 ​twee studenten​ compositie aan de Belgische Conservatoria. Beide studenten schrijven een kort werk (ca. 5 minuten) dat inhoudelijk aansluit bij één van de geplande projecten tijdens seizoen 2020-21. De link tussen de compositie en het concertprogramma is vrij te bepalen. Gedurende het hele traject werken de studenten tijdens repetities en coachings meerdere malen samen met het orkest (in zowel kleine als volledige bezetting), en dit mede onder begeleiding van hun docent.

Traject:

Het hele traject beslaat ongeveer 9 maanden. De precieze structuur en timing kan licht wijzigingen in overleg met componist en docent. Het vooropgesteld kader: 

 • Werkmoment 1: ​met een kleine groep musici naar keuze
 • Werkmoment 2:​ met een kleine groep musici naar keuze
 • Orkestlabo:​ werkmoment met het hele orkest
 • Inleveren definitief orkestmateriaal
 • Repetities + concerten​ (inclusief live-opname) 

Aanmeldingsprocedure:

 • Per conservatorium maken de docenten een selectie van maximum 3 studenten
 • Elke student dient uiterlijk vrijdag 31 januari 2020 zijn kandidatuur in (aan de hand van het inschrijvingsformulier)
 • De kandidatuur bestaat uit een artistiek CV & portfolio en een artistiek projectvoorstel waarin de student zijn/haar idee of plan voor de compositie toelicht
 • De kandidaten lichten hun projectvoorstel toe tijdens de selectieronde die plaats vindt op woensdag 12 februari 2020. Locatie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

SOV Composers' Academy 2019-20

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2019-20 zijn:

 • Siebe Thijs °1999, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Dirk Brossé.
 • Eliott Delafosse °1994, student compositie aan het Conservatoire Royal de Mons. Onder begeleiding van docent Claude Ledoux.

De compositie van Siebe, Temporalitas, was te horen tijdens de productie Haydn-Mozart-Stravinsky (november 2019) en de compositie van Eliott is te horen tijdens de voorjaar productie (mei 2020).

  compositie Siebe ThijsTemporalitas

SOV Composers' Academy 2018-19

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2018-19 zijn:

 • Karel Stulens °1997, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
 • Jahwer Matmati °1993, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon.

De compositie van Karel, EXPIRED - miniature for orchestra, was te horen tijdens de productie Tripel Beethoven (najaar 2018). De compositie van Jahwer, Entre-Tons, is te horen tijdens de productie Festa Italiana! (voorjaar 2019).

  compositie Karel StulensEXPIRED - miniature for orchestra
  compositie Jahwer MatmatiEntre-Tons

Interview / Boetiek Klassiek

Op 28.04.2018 gaf Nicole Van Opstal (Klara) in Boetiek Klassiek het woord aan jong talent. Ze sprak o.a. met Karel Stulens en Jawher Matmati, de 2 jonge componisten die dit jaar werden geselecteerd voor de SOV Composers' Acadamy.

 © Wouter Maeckelberghe

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling krijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en orkestmusici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

Cookies
symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.
Meer informatie