SOV Composers' Academy

Project voor jonge componisten
i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke

Elk jaar schrijft Symfonieorkest Vlaanderen verschillende compositie-opdrachten uit. Nieuwe muziek is een vaste waarde binnen de werking van het orkest: van Mauricio Kagel en Piet Swerts, over Fulco Ottervanger, Joris Blanckaert, tot Annelies Van Parys en Peter Vermeersch. Naast die gevestigde namen bieden we ook de kans aan studenten compositie aan de Belgische conservatoria om een kort orkestwerk te schrijven.

Jaarlijks leggen twee studenten samen met het orkest een traject af van enkele maanden. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. De apotheose volgt later wanneer Symfonieorkest Vlaanderen de composities opneemt in zijn concertprogramma.

De SOV Composers' Academy maakt tevens deel uit van het Manufactuur-project van Muziekcentrum De Bijloke.

SOV Composers' Academy 2019-20

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2019-20 zijn:

  • Siebe Thijs °1999, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Dirk Brossé.
  • Eliott Delafosse °1994, student compositie aan het Conservatoire Royal de Mons. Onder begeleiding van docent Claude Ledoux.

De compositie van Siebe is te horen tijdens de najaar productie (november 2019) en de compositie van Eliott is te horen tijdens de voorjaar productie (mei 2020).

SOV Composers' Academy 2018-19

De geselecteerde kandidaten voor concertseizoen 2018-19 zijn:

  • Karel Stulens °1997, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens.
  • Jahwer Matmati °1993, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon.

De compositie van Karel, Expired - miniature for orchestra, was te horen tijdens de productie Tripel Beethoven (najaar 2018). De compositie van Jahwer, Entre-Tons, is te horen tijdens de productie Festa Italiana! (voorjaar 2019).

Interview / Boetiek Klassiek

Op 28.04.2018 gaf Nicole Van Opstal (Klara) in Boetiek Klassiek het woord aan jong talent. Ze sprak o.a. met Karel Stulens en Jawher Matmati, de 2 jonge componisten die dit jaar werden geselecteerd voor de SOV Composers' Acadamy.
 

 © Wouter Maeckelberghe

Talentontwikkeling

Jong talent én talentontwikkeling krijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen alle aandacht. Nieuwe trajecten zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en orkestmusici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

Cookies
symfonieorkest.be gebruikt cookies om zijn webdiensten te verbeteren.
Meer informatie